Installation av laddbox
I denna artikel går vi igenom allt som är viktigt att tänka på inför en installation av laddbox. Vi går även igenom hur installationen går till och vad en normal installation kostar.
Fördelarna med att installera en laddbox hemma
Med en korrekt installerad laddbox kan du ladda din elbil snabbt och säkert, utan risk för strömavbrott eller brand. Jämfört mot ett vanligt eluttag kan du ladda din elbil betydligt snabbare. Till skillnad från publika laddstationer är det även betydligt billigare att ladda bilen hemma.
Installationen
Bland privatpersoner är det vanligt att installationen köps som ett paketpris tillsammans med laddboxen, eftersom detta är en förutsättning för att kunna utnyttja skatteavdraget för grön teknik. Installationen av en laddbox behöver även utföras av en certifierad elektriker.
Installatören kommer dra en separat kabel mellan din elcentral och laddboxen. För att uppfylla alla säkerhetskrav behöver laddboxen skyddas av en egen säkring och jordfelsbrytare.
Vad som ingår i installationen skiljer sig mellan olika installatörer. Däremot erbjuder de flesta installatörer ett paketpris som omfattar alla normala kostnader som uppstår vid en standardinstallation.
Några viktiga saker att tänka på är följande:
Antal håltagningar i vägg som ingår. Om du har en större fastighet kan det krävs fler än en håltagning.
Vilka kablar och säkringar som ingår. Normalt ingår kablar och säkringar mellan laddbox och elcentral som klarar av 16 A. Om du däremot vill kunna utnyttja den maximala effekten av en 22 kW laddbox krävs kablar som kan hantera 32 A.
Eventuellt markarbete. Nedgrävning av kabel är inget som utförs av elektrikern vid installationen, därmed behöver detta utföras inför installationen.
Kostnad för montering av stolpe. Normalt sätt ingår installation på en stolpe som redan är monterad och fastsatt. Om du däremot behöver hjälp med montering av stolpen får du räkna med en tilläggskostnad.
Eventuell jordfelsbrytare till laddboxen. Om din laddbox saknar inbyggd jordfelsbrytare, kontrollera om Jordfelsbrytare A ingår i installationskostnaden.
Utnyttja skatteavdraget för grön teknik
Med skatteavdraget för grön teknik som infördes den 1 januari 2021 är det möjligt att få tillbaka 50 % av installationskostnaden. Avdraget får göras på både material och installation, däremot inte på omkringliggande kostnader som exempelvis installatörens resekostnader.
För att få ta del av skatteavdraget måste du köpa din laddbox av samma återförsäljare som utför installationen. Det är därmed en bra idé att köpa både laddbox och installation hos samma återförsäljare.
Installera rätt laddbox
Innan du bokar din installation behöver du välja vilken laddbox som ska installatören ska installera. Några viktiga saker att tänka på är följande:
Vilken typ av uttag har laddboxen? Viktigt att din elbil har samma typ av uttag. Moderna elbilar använder Typ 2 som följer den europeiska standarden.
Ska jag ha en laddbox med en eller två uttag? Med två uttag kan du ladda två elbilar samtidigt.
Vilken effekt (kW) ska laddboxen kunna leverera till elbilen? Vanliga maximala effekter är 11 eller 22 kW.
Hur mycket effekt klarar min bil av att ta emot? Den s.k. ombordkapaciteten.
Hur stor är min fastighets huvudsäkring? För att kunna utnyttja laddboxens kapacitet är det viktigt att du har en tillräckligt stor huvudsäkring.
Läs mer om att jämföra och välja rätt laddbox här.
Fastighetens huvudsäkring
De flesta villor i Sverige har en huvudsäkring mellan 20 – 25 A. Huvudsäkringens storlek är avgörande för hur mycket effekt (kW) du kan använda för att ladda din elbil.
För att exempelvis kunna ladda bilen snabbare med en laddare på 22 kW jämfört mot 11 kW, krävs att du har en huvudsäkring på minst 25 A. Däremot kan en laddare på 22 kW installeras i en villa som har huvudsäkringen 16 A, då moderna laddboxar har stöd för ställbar effekt.
Kostnaden för installation
En normal kostnad för att installera en laddbox på en husfasad är cirka 7 000 – 8 000 kr, vilket innebär cirka 3 500 – 4 000 kr efter skatteavdraget för grön teknik. Om du vill installera laddboxen på en stolpe får du räkna med en något högre installationskostnad och en högre materialkostnad.
Total kostnad för en modern laddbox inklusive installation hamnar oftast omkring 6 500 – 8 000 kr efter skatteavdraget för grön teknik. Med lastbalansering som tillval får du räkna med att den totala kostnaden ökar med cirka 2 000 kr efter skatteavdrag.
Installera din laddbox med Evify
Evify är en återförsäljare av laddboxar som utför installationer över hela Sverige. Evify hjälper till att hantera skatteavdraget för grön teknik så att avdraget kommer med direkt på fakturan. Besök Evifys hemsida får att se vad det kostar att installera en laddbox på din adress.
Vanliga frågor
Kan jag få bidrag för att installera laddbox?
Ja, skattereduktionen för grön teknik omfattar installation av laddboxar. Bidraget innebär att du som privatperson får tillbaka 50 % av laddboxens kostnad och 50 % av installationens kostnad (arbetskostnad och material). Tänk på att du måste köpa laddbox och installation från samma återförsäljare för att få fullt stöd.
Hur lång tid tar det att installera en laddbox?
En installation tar normalt cirka 2 – 4 timmar.
Vad kostar det att installera en laddbox?
En installation kostar oftast cirka 7 000 – 8 000 kr. Detta pris avser en installation utan skatteavdraget för grön teknik. Om du använder skatteavdraget blir kostnaden cirka 3 500 – 4 000 kr. Installation inklusive laddbox kostar cirka 6 500 – 8 000 kr efter skatteavdraget beroende på val av laddbox.