Hitta bästa laddstolpen 2024

Vi hjälper dig som vill ladda hemma att jämföra och välja rätt laddstolpe. I vår jämförelse hitta du endast populära laddstolpar från marknadsledande leverantörer.

Filter

Filter
  • Visa alla
  • Typ 2 (4)
  • 22 kW (3)
  • 11 kW (1)
  • Två uttag (1)
22 kWTvå uttagTyp 2

Charge Amps Aura

Laddbox24 hjälper dig att välja rätt laddstolpe

En laddstolpe är en förutsättning för att man ska kunna ladda sin elbil hemma på ett tryggt och säkert sätt, utan risk för ett överbelastat elsystem och brand. Till skillnad från ett vanligt eluttag kan du ladda din elbil betydligt snabbare. 

Laddare kan antingen monteras på en husfasad eller på en stolpe. Samtliga laddare på denna sida har stöd för att kunna monteras på en stolpe på ett enkelt sätt, då tillverkarna erbjuder egna stolpar som tillbehör. Fördelen med montering på en stolpe är att du inte behöver ha en husfasad i närheten av din parkeringsplats.

Charge Amps Halo monterad på Pole Mount

Laddstolpe på bild: Charge Amps Halo

1. Varför behövs en laddstolpe?

Ett vanligt eluttag bör inte användas för att ladda elbilar. Den främsta anledningen är att vanliga eluttag inte är dimensionerade för att klara av höga laster under lång tid. Att ladda i ett vanligt eluttag kommer även medföra långa laddningstider. Med en laddstolpe kan du ladda din elbil snabbt och säkert, utan risk för överbelastade elledningar och brand. 

Dagens moderna laddstolpar är uppkopplade till internet och erbjuder smarta funktioner som gör det enkelt att följa upp och övervaka dina laddningar.

2. Typ 1 eller Typ 2 uttag

Det är viktigt att laddstolpen har samma typ av uttag som din elbil. Moderna elbilar är utrustade med ett Typ 2 uttag som följer EU standarden.  Exempel på bilmärken som använder Typ 2 är Tesla, Audi, BMW, VW och Volvo.

Typ 1 uttag är vanligt bland äldre elbilar, framför allt bilar från Asian samt laddhybrider.

Moderna laddstolpar har alltid stöd för Typ 2, däremot är det inte alla som har stöd för Typ 1. 

Uttag till elbilar: Typ 1 och Typ 2

3. Laddstolpe med kabel eller uttag

Laddstolpar har antingen  har en integrerad laddkabel eller ett uttag. Exempelvis har laddarna Charge Amps Halo och Tesla Wall Connector en integrerad kabel med en längd på drygt sju meter. Detta medför att du inte behöver sätta i en extern kabel varje gång du ska ladda din elbil. Däremot kan en laddstolpe med uttag uppfattas som en snyggare lösning, då du inte behöver se kabeln hängandes vid laddstolpen när den inte används. Exempel på laddare med uttag är Zaptec Go.

4. Laddstolpar med en eller två uttag

Om du har två elbilar kan det vara en smart idé att välja en laddstolpe som har två uttag. Charge Amps Aura är en omtyckt modell som är utrustad med två uttag. Tack vare laddarens kapacitet på 22 kW kan du ladda två elbilar samtidigt, snabbt och effektivt.

Charge Amps Aura - Monterad på fasad

Laddstolpe på bild: Charge Amps Aura

5. En- eller trefas laddning

Moderna laddstolpar klarar av att ladda elbilar på tre faser, så kallad trefasladdning. Laddning på tre faser innebär att din elbil kan laddas tre gånger så snabbt jämfört mot enfasladdning. 

Däremot finns det äldre elbilar och laddhybrider som inte har stöd för trefasladdning.

6. Laddstolpens kapacitet (kW)

Laddstolpens kapacitet anges i effekt och enheten kilowatt (kW). Kapaciteten anger hur mycket effekt som laddaren kan leverera till elbilen. Moderna laddstolpar har oftast en kapacitet på 11 kW eller 22 kW. Vi rekommenderar att du väljer en laddstolpe med minst 11 kW, med tanke på att nya elbilar får allt större batterier.

Moderna laddare har stöd för justerbar effekt, vilket innebär att du exempelvis kan installera en 22 kW laddare med ett tak på 11 kW. Det är därmed möjligt att installera  en laddare med en större kapacitet än vad din elbil eller huvudsäkring klarar av i dagsläget.

7. Laddningshastighet

Hur snabbt din elbil kan laddas avgörs av följande faktorer:

  • Husets huvudsäkring. De flesta villor har en säkring mellan 16 – 25 A. 
  • Laddstolpens kapacitet. Avgör hur mycket effekt (kW) som laddstolpen kan leverera till bilen. 
  • Bilens ombordkapacitet. Ombordkapaciteten är avgörande för hur mycket effekt som bilen kan ta emot från laddstolpen. En avgörande faktor är om elbilen kan ta emot trefasladdning.

Tänk även på att elkabeln mellan elcentral och laddstolpe ska kunna hantera laddstolpens maximala kapacitet. För laddare på 22 kW krävs en grövre kabel jämfört mot laddare på 11 kW. 

8. Inbyggd mätning av el

En inbyggd elmätare i laddstolpen är en förutsättning för att du ska kunna följa upp hur mycket el som används för att ladda din elbil. Moderna laddstolpar har oftast inbyggda elmätare, vilket gör det enkelt att följa upp hur många kilowattimmar som används vid varje laddning.

Alla större marknadsledande leverantörer av laddstolpar, som exempelvis Charge Amps och Zaptec, erbjuder även en App där det är enkelt att följa upp elanvändningen.

9. Uppkoppling

Dagens moderna laddstolpar är uppkopplade till internet och till tillverkarens molntjänst. Vanligtvis erbjuds en App som gör det enkelt att övervaka laddstolpen och att följa upp alla laddningar.

Några vanliga funktioner i tillverkarnas Appar är följande:

  • Administration av behörigheter och vem som kan använda laddstolpen.
  • Se status på din laddning.
  • Se historiska laddningar.
  • Se elanvändningen för varje enskild laddningssession samt summerat per månad. 

 

Charge Amps App

Bild: Charge Amps App

10. Lastbalansering

Med lastbalansering behöver du inte oroa dig för att din huvudsäkring ska lösa ut och att du ska få strömavbrott. Lastbalansering är en funktion som kontinuerligt läser av hur mycket effekt som din fastighet använder, för att kunna skicka så mycket effekt som möjligt till din elbil. Funktionen medför att du alltid kan ladda din elbil så snabbt som möjligt baserat på den övriga elanvändningen i fastigheten och på fastighetens huvudsäkring.

De flesta tillverkare erbjuder funktionen som ett tillägg för cirka 2 000 – 3 000 kr inkl. installation och efter skatteavdrag. Med tanke på att moderna elbilar får allt större batterier som tar längre tid att ladda kan det vara en bra idé att köpa till lastbalansering, speciellt med tanke på att funktionen omfattas av skatteavdraget.

11. Montering på stolpe

Laddaren kan antingen monteras på en husfasad eller en stolpe. De flesta fabrikat erbjuder stolpar som tillbehör för en extra kostnad. Det finns även tredjepartsleverantörer som tillverkar stolpar till de vanligaste laddarna på marknaden. 

Charge Amps erbjuder en stolpe som är enkel att integrera med deras modeller Halo och Aura. Även Tesla erbjuder en stolpe till deras modell Wall Connector.

Att tänka på: Montering på stolpe medför en högre kostnad jämfört mot montering på husfasad.

Tesla Wall Connector monterad på stolpe

Laddstolpe på bild: Tesla Wall Connector

12. Bidrag från staten för laddstolpar

Den 1 januari 2021 infördes skatteavdraget för grön teknik. Skatteavdraget som gäller för privatpersoner innebär att det är möjligt att få tillbaka 50 % av kostnaden för material och installation. Den totala skattereduktionen för grön teknik får maximalt uppgå till 50 000 kr per person och år. 

Tänk på att du måste beställa din laddstolpe från en leverantör som även sköter installationen. Skatteavdraget gäller endast om du köper en laddstolpe inklusive installation.  

13. Bäst i test laddstolpar 2024

Zaptec Go utsågs som den bästa laddstolpen i ett omfattande test av ladddstolpar som utfördes av Norges Automobilforbund under 2022. Laddstolparna som testades var tagna från privatmarknadssegmentet och hade ett prisintervall mellan 2 000  – 20 000 NOK. Laddstolpen Go från Norska tillverkaren Zaptec fick höga betyg på samtliga punkter som testades, bland annat säkerhet, användarvänlighet och prisvärdhet.

Zaptec Go

Laddstolpe på bild: Zaptec Go

14. Köp av laddstolpe och installation

Vi rekommenderar att du köper din laddstolpe från en återförsäljare som även erbjuder installation, så att du kan få ta del av skatteavdraget för grön teknik. Återförsäljaren Evify säljer laddstolpar från populära varumärken som exempelvis Tesla, Charge Amps och Zaptec. Evify installerar laddstolpar över hela Sverige och hjälper till att hantera bidraget för grön teknik.

Vanliga frågor

Vad kostar en laddstolpe?

En modern laddstolpe kostar under 2023 cirka 6 000 – 8 000 kr inklusive installation och efter skatteavdrag. Detta förutsätter att montering sker på en husfasad. Vid montering på stolpe tillkommer cirka 1 00 – 2 500 kr inkl. installation och efter skatteavdrag, beroende på fabrikat och modell.

Hur snabbt kan jag ladda bilen med en laddstolpe?

Det finns tre viktiga faktorer som är avgörande för hur snabbt du kan ladda din elbil med en laddstolpe hemma:

  • Bilens ombordkapacitet, anges i effekt (kW).
  • Laddstolpens kapacitet, anges i effekt (kW).
  • Storlekens på husets huvudsäkring, anges i strömstyrka (A).

Det är även viktigt att installera en kabel som klarar av att skicka önskad effekt från elcentralen till laddstolpen.

Finns det bidrag för laddstolpar?

Ja, laddstolpar omfattas av skatteavdraget gröna teknikinstallationer. Privatpersoner kan få tillbaka 50 % av laddstolpens kostnad inklusive installation. Observera att du måste köpa laddstolpen hos en återförsäljare som även utför installationen för att kunna ta del av bidraget.

Vilken laddstolpe är bäst i test 2023?

Om du är intresserad av att köpa en laddstolpe som utsetts som bäst i test rekommenderas Zaptec Go, vilket är en liten och stilren laddare på 22 kW som kommer i sex olika färger. Zaptec Go utsågs som bäst i test när Norges Automobilforbund testade laddstolpar under 2022.