Hitta bästa laddstolpen 2025
Vi hjälper dig som vill ladda hemma att jämföra och välja rätt laddstolpe. I vår jämförelse hitta du endast populära laddstolpar från marknadsledande leverantörer.
Filter
Laddbox24 hjälper dig att välja rätt laddstolpe
En laddstolpe är en förutsättning för att man ska kunna ladda sin elbil hemma på ett tryggt och säkert sätt, utan risk för ett överbelastat elsystem och brand. Till skillnad från ett vanligt eluttag kan du ladda din elbil betydligt snabbare.
Laddare kan antingen monteras på en husfasad eller på en stolpe. Samtliga laddare på denna sida har stöd för att kunna monteras på en stolpe på ett enkelt sätt, då tillverkarna erbjuder egna stolpar som tillbehör. Fördelen med montering på en stolpe är att du inte behöver ha en husfasad i närheten av din parkeringsplats.
Laddstolpe på bild: Charge Amps Halo
Guide: Så väljer du till rätt laddstolpe
Läs vår guide i 16 delar om du vill lära dig det mest grundläggande om laddstolpar och vad som är viktigt att tänka på inför ett köp.
- Varför behövs en laddstolpe?
- Fördelar
- Anslutningstyper
- Laddstolpe med kabel eller uttag
- Laddstolpar med en eller två uttag
- En eller trefas laddning
- Laddstolpens kapacitet
- Laddningshastighet
- Inbyggd mätning av el
- Uppkoppling
- Lastbalansering
- Montering på stolpe
- Bidrag från staten för laddstolpar
- Installation
- Bäst i test laddstolpar
- Köp av laddstolpe och installation
Laddstolpe på bild: Tesla Wall Connector
1. Varför behövs en laddstolpe?
Ett vanligt eluttag bör inte användas för att ladda elbilar. Den främsta anledningen är att vanliga eluttag inte är dimensionerade för att klara av höga laster under lång tid. Att ladda i ett vanligt eluttag kommer även medföra långa laddningstider. Med en laddstolpe kan du ladda din elbil snabbt och säkert, utan risk för överbelastade elledningar och brand.
Dagens moderna laddstolpar är uppkopplade till internet och erbjuder smarta funktioner som gör det enkelt att följa upp och övervaka dina laddningar.
2. Fördelar
Här är en genomgång av fördelarna med att investera i en laddstolpe för hemmet:
Bekvämlighet och tidsbesparing
En av de mest uppenbara fördelarna med att ha en egen laddstolpe hemma är bekvämligheten. Du kan ladda din elbil över natten eller när det passar dig, utan att behöva leta efter offentliga laddstationer.
Kostnadsbesparingar
Laddning hemma kan vara betydligt billigare än att använda offentliga laddstationer. Många elbolag erbjuder elavtal med timpris, vilket gör nattladdning ett smart sätt för att minska kostnaden.
Säkerhet
Att ladda din elbil hemma med en dedikerad laddstolpe är avsevärt säkrare än att använda vanliga eluttag. Laddstolpar är designade för att hantera hög effekt och har inbyggda säkerhetsfunktioner för att förhindra överhettning, överspänning och andra potentiella faror. Detta minskar risken för olyckor och skador på din bil och ditt hem.
Höjer fastighetsvärdet
Att ha en laddstolpe hemma kan öka värdet på din fastighet. Med tanke på den växande populariteten av elbilar blir en inbyggd laddlösning allt mer eftertraktad bland potentiella köpare.
3. Anslutningstyper
När du väljer en laddstolpe för hemmet är det viktigt att förstå de olika anslutningstyperna som finns på marknaden, eftersom de är avgörande för kompatibiliteten mellan din elbil och laddstolpen.
3.1 Typ 1
Typ 1-kontakten är vanligast i Nordamerika och Japan. Den används för enfasladdning och kan hantera laddningseffekter upp till 7,4 kW. Denna typ är vanlig bland äldre elbilar och vissa hybridbilar.
3.2 Typ 2
Typ 2-kontakten är standarden i Sverige och övriga Europa och blir allt mer vanlig globalt.
Den kan användas för både enfas- och trefasladdning, vilket möjliggör laddningseffekter upp till 22 kW i hemmet och ännu högre vid offentliga laddstationer.
3.3 CCS (Combined Charging System)
CCS-kontakten, även känd som Combo 2, är en utveckling av Typ 2 och möjliggör både AC- och DC-laddning. För AC-laddning använder den samma pinnar som Typ 2, medan den för DC-laddning har ytterligare två kraftpinnar för hög effekt. CCS-kontakten kan hantera extremt höga effektnivåer, vilket möjliggör snabbladdning på upp till 350 kW vid offentliga stationer. För hemmabruk är det dock främst AC-laddningsdelen som används. Denna kontakt är idealisk för användare som ofta använder snabbladdningsstationer.
3.4 CHAdeMO
CHAdeMO är en annan typ av snabbladdningskontakt som främst används i asiatiska elbilar, men finns även på vissa europeiska och amerikanska modeller. Den stödjer endast DC-laddning och kan leverera effekter upp till 100 kW, med planer för ännu högre kapacitet i framtiden.
4. Laddstolpe med kabel eller uttag
Laddstolpar har antingen har en integrerad laddkabel eller ett uttag. Exempelvis har laddarna Charge Amps Halo och Tesla Wall Connector en integrerad kabel med en längd på drygt sju meter. Detta medför att du inte behöver sätta i en extern kabel varje gång du ska ladda din elbil. Däremot kan en laddstolpe med uttag uppfattas som en snyggare lösning, då du inte behöver se kabeln hängandes vid laddstolpen när den inte används. Exempel på laddare med uttag är Zaptec Go.
5. Laddstolpar med en eller två uttag
Om du har två elbilar kan det vara en smart idé att välja en laddstolpe som har två uttag. Charge Amps Aura är en omtyckt modell som är utrustad med två uttag. Tack vare laddarens kapacitet på 22 kW kan du ladda två elbilar samtidigt, snabbt och effektivt.
Laddstolpe på bild: Charge Amps Aura
6. En- eller trefas laddning
Moderna laddstolpar klarar av att ladda elbilar på tre faser, så kallad trefasladdning. Laddning på tre faser innebär att din elbil kan laddas tre gånger så snabbt jämfört mot enfasladdning.
Däremot finns det äldre elbilar och laddhybrider som inte har stöd för trefasladdning.
7. Laddstolpens kapacitet (kW)
Laddstolpens kapacitet anges i effekt och enheten kilowatt (kW). Kapaciteten anger hur mycket effekt som laddaren kan leverera till elbilen. Moderna laddstolpar har oftast en kapacitet på 11 kW eller 22 kW. Vi rekommenderar att du väljer en laddstolpe med minst 11 kW, med tanke på att nya elbilar får allt större batterier.
Laddkapacitetens påverkan på hemmets elinstallation är också viktig att överväga. Högre kapacitet kräver ofta uppgraderingar i hemmets elsystem och kan medföra extra installationskostnader. Det kan därför vara en bra idé att samråda med en elektriker för att säkerställa att din elinstallation kan hantera den önskade laddkapaciteten.
Moderna laddare har dock stöd för justerbar effekt, vilket innebär att du exempelvis kan installera en 22 kW laddare med ett tak på 11 kW. Det är därmed möjligt att installera en laddare med en större kapacitet än vad din elbil eller huvudsäkring klarar av i dagsläget.
8. Laddningshastighet
Hur snabbt din elbil kan laddas avgörs av följande faktorer:
- Husets huvudsäkring. De flesta villor har en säkring mellan 16 – 25 A.
- Laddstolpens kapacitet. Avgör hur mycket effekt (kW) som laddstolpen kan leverera till bilen.
- Bilens ombordkapacitet. Ombordkapaciteten är avgörande för hur mycket effekt som bilen kan ta emot från laddstolpen. En avgörande faktor är om elbilen kan ta emot trefasladdning.
Tänk även på att elkabeln mellan elcentral och laddstolpe ska kunna hantera laddstolpens maximala kapacitet. För laddare på 22 kW krävs en grövre kabel jämfört mot laddare på 11 kW.
9. Inbyggd mätning av el
En inbyggd elmätare i laddstolpen är en förutsättning för att du ska kunna följa upp hur mycket el som används för att ladda din elbil. Moderna laddstolpar har oftast inbyggda elmätare, vilket gör det enkelt att följa upp hur många kilowattimmar som används vid varje laddning.
Alla större marknadsledande leverantörer av laddstolpar, som exempelvis Charge Amps och Zaptec, erbjuder även en App där det är enkelt att följa upp elanvändningen.
10. Uppkoppling
Dagens moderna laddstolpar är uppkopplade till internet och till tillverkarens molntjänst. Vanligtvis erbjuds en App som gör det enkelt att övervaka laddstolpen och att följa upp alla laddningar.
Några vanliga funktioner i tillverkarnas Appar är följande:
- Administration av behörigheter och vem som kan använda laddstolpen.
- Se status på din laddning.
- Se historiska laddningar.
- Se elanvändningen för varje enskild laddningssession samt summerat per månad.
Bild: Charge Amps App
11. Lastbalansering
Med lastbalansering behöver du inte oroa dig för att din huvudsäkring ska lösa ut och att du ska få strömavbrott. Lastbalansering är en funktion som kontinuerligt läser av hur mycket effekt som din fastighet använder, för att kunna skicka så mycket effekt som möjligt till din elbil. Funktionen medför att du alltid kan ladda din elbil så snabbt som möjligt baserat på den övriga elanvändningen i fastigheten och på fastighetens huvudsäkring.
De flesta tillverkare erbjuder funktionen som ett tillägg för cirka 2 000 – 3 000 kr inkl. installation och efter skatteavdrag. Med tanke på att moderna elbilar får allt större batterier som tar längre tid att ladda kan det vara en bra idé att köpa till lastbalansering, speciellt med tanke på att funktionen omfattas av skatteavdraget.
12. Montering på stolpe
Laddaren kan antingen monteras på en husfasad eller en stolpe. De flesta fabrikat erbjuder stolpar som tillbehör för en extra kostnad. Det finns även tredjepartsleverantörer som tillverkar stolpar till de vanligaste laddarna på marknaden.
Charge Amps erbjuder en stolpe som är enkel att integrera med deras modeller Halo och Aura. Även Tesla erbjuder en stolpe till deras modell Wall Connector.
Att tänka på: Montering på stolpe medför en högre kostnad jämfört mot montering på husfasad.
Laddstolpe på bild: Tesla Wall Connector
13. Bidrag från staten för laddstolpar
Den 1 januari 2021 infördes skatteavdraget för grön teknik. Skatteavdraget som gäller för privatpersoner innebär att det är möjligt att få tillbaka 50 % av kostnaden för material och installation. Den totala skattereduktionen för grön teknik får maximalt uppgå till 50 000 kr per person och år.
Tänk på att du måste beställa din laddstolpe från en leverantör som även sköter installationen. Skatteavdraget gäller endast om du köper en laddstolpe inklusive installation.
14. Installation
Att installera en laddstolpe hemma kräver en del planering. Här är allt du behöver veta för en smidig och säker installation.
14.1 Förberedelser
Inför installationen är det viktigt att utvärdera ditt hems elsystem och kontrollera storleken på huvudsäkringen. Det är även viktigt att fundera över vilken laddningskapacitet som du behöver. Moderna laddstolpar har vanligtvis en kapacitet på 11 eller 22 kW.
En elektriker kan kontrollera om din elcentral kan hantera den extra belastningen från laddstolpen. Detta kan innebära att du behöver höja fastighetens säkrins eller installera en separat elmätare och säkring för enbart laddstolpen. Vanliga säkringsnivåer för villor i Sverige är 16 – 25 A. Om du har en låg säkringsnivå kan det vara extra viktigt att välja till lastbalansering för att kunna ladda elbilen så snabbt som möjligt utan risk att huvudsäkringen löser ut.
Du beheöver inte ansöka om bygglov om du ska installera en laddstolpe hemma.
14.2 Kontrollera bygglov
Kontrollera om det behövs bygglov i din kommun. Vanligtvis behövs inte bygglov.
14.3 Placering
Laddstolpen placeras med fördel i närheten av där du parkerar bilen. Placeringen bör också vara så nära elcentralen som möjligt för att minska installationskostnaderna.
Tänk på att det är billigare att installera laddstolpen på en vägg istället för att använda en stolpe. Anledningen är att installationen på stolpe ofta kräver markarbete samtidigt som kostnaden för stolpen kan uppgå till flera tusen kronor.
14.4 Installation
Installationen behöver utföras av en certifierad elektriker. Elektrikern kommer att säkerställa att installationen uppfyller alla säkerhetsstandarder och att den fungerar korrekt.
Elektrikern kommer att dra en ny krets från elcentralen till laddstolpens placering och installera en dedikerad brytare för att säkerställa säker drift.
Laddstolpen monteras på väggen eller på en fristående stolpe. Elektrikern ansluter sedan enheten till den nya kretsen och testar systemet för att säkerställa att det fungerar korrekt.
En jordfelsbrytare installeras för att skydda mot elektriska stötar. Detta är särskilt viktigt för utomhusinstallationer.
15. Bäst i test laddstolpar 2025
Zaptec Go utsågs som den bästa laddstolpen i ett omfattande test av ladddstolpar som utfördes av Norges Automobilforbund under 2022. Laddstolparna som testades var tagna från privatmarknadssegmentet och hade ett prisintervall mellan 2 000 – 20 000 NOK. Laddstolpen Go från Norska tillverkaren Zaptec fick höga betyg på samtliga punkter som testades, bland annat säkerhet, användarvänlighet och prisvärdhet.
Laddstolpe på bild: Zaptec Go
16. Köp av laddstolpe och installation
Vi rekommenderar att du köper din laddstolpe från en återförsäljare som även erbjuder installation, så att du kan få ta del av skatteavdraget för grön teknik. Återförsäljaren Evify säljer laddstolpar från populära varumärken som exempelvis Tesla, Charge Amps och Zaptec. Evify installerar laddstolpar över hela Sverige och hjälper till att hantera bidraget för grön teknik.
Vanliga frågor
Hur snabbt kan jag ladda bilen med en laddstolpe?
- Bilens ombordkapacitet, anges i effekt (kW).
- Laddstolpens kapacitet, anges i effekt (kW).
- Storlekens på husets huvudsäkring, anges i strömstyrka (A).
Finns det bidrag för laddstolpar?
Ja, laddstolpar omfattas av skatteavdraget gröna teknikinstallationer. Privatpersoner kan få tillbaka 50 % av laddstolpens kostnad inklusive installation. Observera att du måste köpa laddstolpen hos en återförsäljare som även utför installationen för att kunna ta del av bidraget.
Vilken laddstolpe är bäst i test?
Om du är intresserad av att köpa en laddstolpe som utsetts som bäst i test rekommenderas Zaptec Go, vilket är en liten och stilren laddare på 22 kW som kommer i sex olika färger. Zaptec Go utsågs som bäst i test när Norges Automobilforbund testade laddstolpar under 2022.
Vad är en laddstolpe och varför behöver jag en hemma?
En laddstolpe är en enhet som används för att ladda elbilar. Den ansluts till elnätet och levererar el till bilens batteri. Att ha en laddstolpe hemma erbjuder bekvämlighet eftersom du kan ladda din bil över natten eller när det passar dig, utan att behöva leta efter offentliga laddstationer. Det kan också vara kostnadseffektivt eftersom hemmaladdning ofta är billigare än att använda offentliga laddstationer.
Vad kostar det att installera en laddstolpe hemma?
Kostnaden för inköp av laddningsenheten med installation efter skatteavdraget för grön teknik är cirka 6 000 – 7 500 kr. Detta förutsätter att montering sker på en husfasad. Vid montering på stolpe tillkommer cirka 1 00 – 2 500 kr inkl. installation och efter skatteavdrag, beroende på fabrikat och modell.
Vad händer om jag byter elbil i framtiden?
Moderna laddstolpar använder anslutningstypen Typ 2, vilket innebär att din laddstolpe är kompatibel med de flesta elbilar på marknaden idag och i framtiden.
Behöver jag en certifierad elektriker för att installera laddstolpen?
Ja, installationen behöver utföras av en certifierad elektriker. Detta säkerställer att installationen uppfyller alla säkerhetsstandarder och lokala föreskrifter, och minimerar risken för elektriska problem. En elektriker kan också bedöma om ditt elsystem behöver uppgraderas för att hantera den extra belastningen.