Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Elbilar blir allt vanligare på våra vägar, och med det ökar också intresset för hur lång tid det tar att ladda en elbil. Svaret på den frågan beror på flera olika faktorer, framför allt annat vilken typ av laddstation du använder, hur stort batteri din bil har och din bils ombordladdare.

Ladda hemma

Det vanligaste sättet att ladda en elbil hemma är med en laddbox. Laddboxar finns i olika storlekar och effekter. Ju högre effekt laddboxen har, desto snabbare går laddningen. 

Om du har en laddbox på 11 kW och en elbil med ett batteri på 80 kWh som kan ta emot 11 kW (3-fas 16 A) tar det ungefär 7 timmar och 15 minuter att ladda batteriet från 0 till 100 %.

Om du saknar laddbox kan du ladda din elbil i ett vanligt vägguttag. Detta bör dock alltid undvikas på grund av brandrisken. Det tar betydligt längre tid att ladda en elbil med ett vägguttag än med en laddbox. En elbil med ett batteri på 80 kWh tar ungefär 34 timmar och 45 minuter att ladda fullt med ett vägguttag, med samma förutsättningar som i tidigare exempel och förutsatt att vägguttaget kan leverera 2,3 kW.

Ladda på laddstation

Det finns två huvudtyper av publika laddstationer: destinationsladdare och snabbladdare. Destinationsladdare, som ofta finns placerade på parkeringsplatser vid butiker, har oftast en effekt på mellan 7,4 och 22 kW. Snabbladdare, som oftast finns placerad längs ut med större vägar, har en effekt på mellan 50 och 350 kW.

Med en destinationsladdare tar det ungefär 3 – 4 timmar att ladda en elbil med ett batteri på 50 kWh. Med en snabbladdare kan du däremot ladda samma bil upp till 80 procent på bara cirka 20 – 30 minuter.

Fler faktorer som påverkar laddningstiden

Utöver laddstationens effekt påverkas laddningstiden också av batteriets temperatur. Ett kallt batteri laddar långsammare än ett varmt batteri.

Det är även viktigt att bilens ombordladdare har en tillräcklgit hög kapacitet för att kunna ta emot laddstationens eller laddboxens effekt. Exempelvis, en elbil med en ombordladdare med kapaciteten 11 kW, kommer inte kunna laddas med en effekt som överstiger 11 kW.

Vanliga frågor

Vilka faktorer påverkar laddningstiden?

Följande faktorer påverkar laddningstiden:

  • Batteriets storlek (kWh).
  • Laddboxen eller laddstationens kapacitet (kW).
  • Bilens ombordladdares kapacitet (kW) och om den kan ta emot 3-fas.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil hemma?

Om du har en elbil med ett batteri på 80 kWh som laddas med en laddbox på 11 kW (3-fas, 16 A), tar det cirka 7 timmar och 15 minuter att ladda batteriet från 0 till 100 %.